vrijdag 11 oktober 2013

Shoppen in een nieuw jasje (Onderzoek)

In de Romeinse tijd kwamen  de bewoners van de stad met z'n allen naar het plein waar daar dan de markt stond. Zo kochten ze een nieuwe jas voor de winter, het was een hele beleving om naar de markt gegaan. Tot heden gaan mensen nog een dagje uit om te shoppen. De winkelstraten worden wel steeds leger en mensen kopen meer producten online. verdwijnt de aura van het winkelen? dat is wat ik wil onderzoeken. 

de oudjes
http://www.mijnamsterdamblog.nl
Om te onderzoeken of de gevoelswaarde van het winkelen bij winkeliers is gedaald moeten er eerst cijfers op tafel komen. Marketingfacts.nl heeft al het één en ander in kaart gebracht. Zo heeft Daan Kroelen van PostNL een onderzoek gedaan naar de shoppers. Zo toonde aan dat 65 plussers het zelfde winkelgedrag hebben zowel voor de fysieke winkel als het online-shoppen.

Volgens het Centraal Bureau voor statistiek winkelen ook senioren vaker online. het aantal 65 tot 75-jarige webshoppers in 2011 is gestegen tot 27 procent. FashionUnited schrijft dat de vraag naar online winkels voor senioren fors is toegenomen. Wel is de gebruiksvriendelijkheid van een website van groot belang. grote letters en duidelijke categorieën zijn een must. Dit toont aan dat ook ouderen vaker online shoppen. maar verdwijnt de aura dan met het online shoppen?

Oud en nieuw
Henk Blanken en Mark Deuze schrijven in hun boek Popup: de botsing tussen oude en nieuwe cultuur een stuk over dat de nieuwe media de oude media laat uitsterven. Hier kan je het shoppen bij betrekken. Door de eeuwen heen zijn er altijd fysieke winkels geweest die ergens in een pand gevestigd zijn. De nieuwe "media" in dit geval het online shoppen zal de oude media laten uitsterven. Maar waar de vraag dan uiteindelijk om gaat is: tast  het online shoppen daadwerkelijk echt de aura van het begrip shoppen aan?

Dit ga ik onderzoeken door middel van vragen te stellen aan de mensen die aan het winkelen zijn. Ik vraag aan de personen van verschillende leeftijden wat hun gevoel bij het winkelen is, wat voor gevoel het hun geeft.

Aura
Er bestaat een bedrijf dat de aura van het shoppen probeert te waarborgen. "shopology" ze helpen winkels aan de perfecte aura die bij hun past. Maar als er "winkelen" geroepen wordt, wordt er niet gelijk gedacht aan winkelen in de winkelstraat omdat een groot aantal mensen gewoon online winkelt. Het gaat niet zo zeer om de aura van de winkels maar om de beleving van de aura. Het gaat om de ontvanger, hoe maak jij de aura mee van de winkels? Webwinkels hebben ook een aura, een gevoelswaarde. Dat is niet waar het onderzoek over gaat. Het zit hem in de beleving. De beleving om gezellig een dagje te gaan winkelen met vrienden of familie is anders dan in je eentje achter de computer een nieuwe jas bestellen.

Zuid-Korea heeft een andere beleving gevonden om te shoppen. Een fenomeen dat lijkt op het internet shoppen. Zo zijn billboards opgehangen met daarop de vitrine van de supermarkt en QR codes bij de producten. Zo kunnen de personen direct uit werk de producten scannen en online afrekenen, dan worden de producten zo thuis afgeleverd. allemaal om tijd te besparen, maar of het een beleving heeft?

Bronnen:
Blanken, Henk en Deuze, Mark. Popup: de botsing tussen oude en nieuwe Cultuur. Schiedam: Atlas, 2007.


"Tesco Homeplus Virtual Subway Store in South Korea." YouTube. YouTube, 24 June 2011. Web. 11 Oct. 2013. <http://www.youtube.com/watch?v=fGaVFRzTTP4>.

"Hoe Leeftijdsgroepen Online Communiceren [infographic]." Frankwatching. N.p., n.d. Web. 09 Oct. 2013. <http://www.frankwatching.com/archive/2011/08/12/hoe-leeftijdsgroepen-online-communiceren-infographic/>.
  

"Senioren Winkelen Vaker Online." RetailNews. N.p., n.d. Web. 09 Oct. 2013. <http://www.retailnews.nl/rubrieken/e-commerce/e-commerce/32689/senioren-winkelen-vaker-online.html>.


"Nederland in Europese Top Online Winkelen." CBS. N.p., n.d. Web. 09 Oct. 2013. <http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/digitale-economie/artikelen/2012-3625-wm.htm>.

dinsdag 1 oktober 2013

Reflectie: Radicale vrijheid 2.1 door Theo Ploegh

Het artikel begint al gelijk met een subjectieve stelling. Echter ben ik het er wel mee eens dat social media ons niet hoort te sturen wat momenteel wel het geval is. Dit wordt weergegeven in de eerste alinea.

vervolgens wordt er uitgelegd door Douglas Rushkoff dat er verschil is tussen commando's en regels in zijn boek. Je geeft computers commando's om ze de baas te zijn.
Ik wil graag het volgende citeren van Douglas Ruskoff:

” Wanneer mensen eenmaal begrijpen wat technologie doet, dan pas 
zijn ze in staat om technologie te gebruiken. Dát is de essentie van zijn boek, vat Rushkoff 
samen. “Mensen moeten begrijpen dat dingen niet door God worden gemaakt, maar door 
mensen. En die mensen hebben die dingen gemaakt met bepaalde doelstellingen in het 
achterhoofd, ook al zijn we, als gebruikers, niet van op de hoogte.”

Dit is een nogal atheïstische doch realistische opmerking. Als ik dit lees focus ik me op dat stuk dat mensen te snel denken dat alles door god is gemaakt terwijl dat niet de essentie van dit geciteerde stuk is maar Het is een groot erger punt van mij. Ik kan me er mateloos aan irriteren dat er mensen zo kortzichtig zijn dat ze bij onwetendheid zeggen dat god de computers hebben gemaakt bijvoorbeeld.